To blog συγκεντρώνει εμπειρίες από διάφορα στάδια της επαγγελματικής και μη ζωής του γράφοντος.

Ο επιτυχημένος ηγέτης είναι ευέλικτος ηγέτης

Εμπειροι και τολμηροί σκιέρ με ιδιαίτερες επιδόσεις στο επιχειρηματικό σλάλομ θα πρέπει να είναι οι σημερινοί CEOs για να ανταποκριθούν στη ρευστότητα του παγκόσμιου οικονομικού περιβάλλοντος και στις απρόβλεπτες δυσκολίες των αγορών με την αναγκαία ευελιξία και ευκινησία. Είναι προφανές ότι στις μέρες μας η επιτυχία –προσωπική, εταιρική, επιχειρηματική– έχει γίνει συνώνυμο της ευελιξίας και της ευκινησίας. Και αυτό, κάθε άλλο παρά αβασάνιστα. Αφού η πραγματικότητα καταδεικνύει ότι η ευελιξία συνιστά καθοριστικό παράγοντα επιτυχίας, ενώ καλύτερες επιδόσεις σε έσοδα και σε κέρδη επιτυγχάνουν οι ευέλικτες εταιρείες. Επιπλέον, οι παγκόσμιες έρευνες προσδιορίζουν την «ταχύτητα, την ευκινησία και την προσαρμοστικότητα σε αλλαγές» ως τις κορυφαίες προκλήσεις που αντιμετωπίζουν οι σημερινοί CEOs.


Αυτονόητη, λοιπόν, η επικαιρότητα και το ενδιαφέρον που παρουσιάζει το προσεχές φόρουμ του CEO Clubs Greece που θα πραγματοποιηθεί στις 25 Απριλίου 2012, με θέμα «Creating a Culture of Agile Leaders» και με κεντρικό ομιλητή τον Μπιλ Τζόινερ, συν-συγγραφέα του βιβλίου «Leadership Agility: five levels of mastery for anticipating and initiating change» και συν-δημιουργό του εργαλείου «Leadership Agility 360» (www.ceoclubsgreece.org). Μέσα από μια σειρά συζητήσεων και παρουσιάσεων «θα καταδειχθούν οι τρόποι με τους οποίους εκδηλώνεται η “ηγετική ευκινησία”. Ποιες είναι οι διαβαθμίσεις με τις οποίες εξελίσσεται και ποιοι οι τρόποι με τους οποίους δημιουργείται συνειδητά το περιβάλλον –δηλαδή η “κουλτούρα”–, ώστε να αναπτυχθεί σε εταιρικό επίπεδο».

Με ιδιαίτερο ενδιαφέρον αναμένεται να ανακοινωθούν και τα αποτελέσματα ειδικής έρευνας που πραγματοποιήθηκε σε ένα ευρύ φάσμα CEOs στη χώρα μας, σχετικά με τη στάση τους απέναντι στην «ηγετική ευκινησία». Το πώς την ενσωματώνουν στην κουλτούρα των εταιρειών τους και, τελικά, κατά πόσο «ευκίνητες» είναι οι εταιρείες τους, ώστε να ανταποκριθούν στις σημερινές και μελλοντικές προκλήσεις. Οι περισσότεροι οργανισμοί συνειδητοποιούν την ανάγκη για ευελιξία. «Αυτό όμως που δεν συνειδητοποιούν είναι ότι πρέπει να δημιουργήσουν μια περισσότερο ευέλικτη κουλτούρα, που θα αγκαλιάσει την αλλαγή σαν ανταγωνιστικό πλεονέκτημα», σχολιάζει ο επικεφαλής του Ινστιτούτου, κ. Κέβιν Οακς. Κάτι που ανταποκρίνεται στο συμπέρασμα της έρευνας, ότι δηλαδή ήταν λιγότεροι του ενός τρίτου τα στελέχη εκείνα που απήντησαν ότι οι οργανισμοί τους βρέθηκαν πριν από τις εξελίξεις, επειδή είχαν προβλέψει και είχαν υλοποιήσει τις απαραίτητες αλλαγές για την επίτευξη υψηλών και διατηρήσιμων αποδόσεων, πριν ακόμη απαντήσουν στις άμεσες στρατηγικές προκλήσεις τους.

Στη Βρετανία, σύμφωνα με έρευνα της εταιρείας Berkshire Consultancy Limited, τα ανώτερα στελέχη των κορυφαίων εταιρειών της χώρας πιστεύουν ότι η διαχείριση του επικρατούντος οικονομικού κλίματος είναι περισσότερο δύσκολη από ό,τι είναι η διαχείριση της ύφεσης. Στην πλειονότητά τους, παραδέχονται ότι δυσκολεύονται να διαμορφώσουν επιχειρηματικά πλάνα και προϋπολογισμούς και, ως λόγους, προβάλλουν τις συγκρουόμενες στρατηγικές απαιτήσεις που τους επιβάλλει μια απρόβλεπτη αγορά, όπως και τις παράλληλες πιέσεις για περικοπή εξόδων αλλά και για ανάπτυξη.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου