To blog αυτό δημιουργήθκε σε άσχετο χρόνο και συγκέντρωσε εμπειρίες του γράφοντος από διάφορα στάδια της εκπαιδευτικής και εργασιακής του σταδιοδρομίας. Οι πληροφορίες προέρχονται από διάφορες ξενοδοχειακές, εστιατοριακές και ιντερνετικές πηγές και σκοπό έχουν να στείλουν μηνύματα, να προβληματίσουν ή να ενημερώνουν τους αναγνώστες.

Key points Kefalogianni 8/7/2012


 

Απόλυτη ανάγκη για να το κερδίσουμε, είναι να θέσουμε συγκεκριμένες προτεραιότητες.
Ξεχωρίζω ανάμεσα σε δύο επίπεδα. Εκείνες που εξυπηρετούν το βραχυπρόθεσμο στόχο και εκείνες που θα μας επιτρέψουν στο άμεσο μέλλον να μιλάμε για ανάκαμψη της Ελλάδας και καθιέρωσή της ανάμεσα στους ανταγωνιστικότερους, πιο σύγχρονους και ελκυστικούς προορισμούς διεθνώς.
Βραχυπρόθεσμα

Στο πρώτο επίπεδο ή αλλιώς για τις επόμενες 10 εβδομάδες .
Σχέδιο δράσης άμεσης εφαρμογής 7συγκεκριμένων κινήσεων.
7 δράσεις σε 10 εβδομάδες.
  • Πάντα με τα ελάχιστα μέτρα που μας δίνει η εξαιρετικά δύσκολη δημοσιονομική μας κατάσταση.
  • Χωρίς την ελάχιστη σπατάλη. Με απόλυτο σεβασμό στον Έλληνα φορολογούμενο.

1ον. Προβολή του ελληνικού τουρισμού στο εξωτερικό, προπαντός στις αγορές πρώτης προτεραιότητας (όπως είναι η Γερμανία, η Αγγλία και η Σκανδιναβία) και παράλληλα στις αγορές υψηλού ενδιαφέροντος για τη χώρα (όπως είναι η Βόρεια Αμερική, η Ρωσία και η Κίνα). Θα κινηθούμε με όλα τα μέσα που μας επιτρέπουν οι συνθήκες και ο εξαιρετικά συμπιεσμένος χρόνος.

2ον Άμεση λειτουργία της Επιτροπής Διαχείρισης Κρίσεων, έτσι ώστε να μπορέσουμε να προστατέψουμε πιο αποτελεσματικά την εικόνα και τη φήμη της χώρας στη διεθνή αγορά, βάζοντας τέλος στην αβυσσαλέα δυσφήμιση που υφίσταται τα τελευταία 2,5 χρόνια. 

3ον Ενεργοποίηση των προγραμμάτων κοινωνικού τουρισμού που αποτελούν καθοριστική προϋπόθεση για την αναθέρμανση του εσωτερικού τουρισμού και την εγγύηση ρευστότητας στην αγορά. Το πρόγραμμα «Τουρισμός για όλους» υπογράφτηκε προχθές και ενεργοποιείται την προσεχή εβδομάδα, με στόχο να «κινήσουμε» την εσωτερική αγορά που βρίσκεται σε κατάρρευση. 

4ον Δρομολόγηση της θεσμοθετημένης κοινής εταιρεία Μάρκετινγκ με τη σύμπραξη δημόσιου και ιδιωτικού τομέα. Ένα σχήμα που και θα απαλλάξει το δημόσιο από την αποκλειστική χρηματοδότηση των ενεργειών μάρκετινγκ, και θα στηρίξει αποφασιστικά τον ΕΟΤ στο έργο της προβολής της χώρας μας στο εξωτερικό. 

5ον Επιτάχυνση και απλοποίηση των διαδικασιών έκδοσης βίζα, με οριστική επίλυση των προβλημάτων στη διαδικασία χορήγησης βίζα Schengen.Τίποτα δεν μπορεί να προχωρήσει σωστά, καμία επένδυση σε νέες αγορές δεν μπορεί να γίνει, αν δεν καταφέρουμε να δώσουμε άμεση λύση στο μέγα πρόβλημα της χορήγησης βίζα.

6ον Δομική ανασυγκρότηση του Υπουργείου Τουρισμού, αλλά και του ΕΟΤ, με συγκέντρωση των απαραίτητων αρμοδιοτήτων, έτσι ώστε να μπορέσουν να λειτουργήσουν αποτελεσματικά, χωρίς αγκυλώσεις και αδυναμίες, στις τεράστιες θεσμικές ανάγκες του τουρισμού. Χρειαζόμαστε ένα επιτελικό υπουργείο που θα αναλάβει το σχεδιασμό, τον συντονισμό και την εφαρμογή της τουριστικής πολιτικής και έναν ΕΟΤ με ουσιαστικό και ενεργό ρόλο στην εκπροσώπηση του τουριστικού μας προϊόντος.
7ον Σύναψη συμφωνίας κοινωνικής ειρήνης.

....................................

Στόχος, η μεγιστοποίηση του τουριστικού εισοδήματος και η μετατροπή της Ελλάδας σε παγκόσμια ισχυρή τουριστική δύναμη. Ένα τέτοιο εθνικό σχέδιο θα στηρίζεται σε 4 βασικές αρχές.
  1. Την ενίσχυση της επιχειρηματικότητας με διευκόλυνση των επενδύσεων,
  2. Την ανάπτυξη ενός σύγχρονου θεσμικού πλαισίου για τον τουρισμό και τις ειδικές μορφές του,
  3. Τη διασφάλιση της ποιότητας στις υποδομές και τις υπηρεσίες του τουρισμού,
  4. Την επένδυση στο ανθρώπινο δυναμικό της πατρίδας μας.
Όλα τα παραπάνω προϋποθέτουν βαθιές τομές και αλλαγές.
  • Χαρακτηριστικό παράδειγμα, ο τρόπος με τον οποίο αδειοδοτείται η τουριστική επένδυση ή ο τρόπος με τον οποίο φορολογείται η τουριστική επιχείρηση. Σταθερή και απλή φορολόγηση, από τη μία, μείωση της γραφειοκρατίας με απλοποίηση των διαδικασιών από την άλλη και ξεκαθάρισμα αρμοδιοτήτων στην αδειοδότηση είναι τα πρώτα βήματα που θα γίνουν.Με αυτόν τον τρόπο θα καταφέρουμε επιτέλους να προσελκύσουμε υψηλού επιπέδου επενδύσειςπου τόσο πολύ έχει ανάγκη η ελληνική οικονομία.
Παράλληλα, οφείλουμε να κινηθούμε άμεσα για να καλύψουμε χρόνιες αδυναμίες που επιβαρύνουν το τουριστικό προϊόν μας.
  • Αξιοποίηση των ‘παγωμένων’ κονδυλίωντου ΕΣΠΑ για τον εκσυγχρονισμό των τουριστικών υπηρεσιών και τουριστικών εγκαταστάσεων.
  • Διαμόρφωση κανονιστικού πλαισίου για τις ειδικές μορφές τουρισμού,με ιδιαίτερη έμφαση σε κρίσιμες για τη χώρα ειδικές μορφές του όπως είναι ο πολύ σημαντικός ιατρικός τουρισμός, το γκολφ, ο θρησκευτικός τουρισμός,ο ιαματικός τουρισμός ,ο συνεδριακός τουρισμός ή ο θαλάσσιος τουρισμός που πλήττεται σημαντικά από την κρίση και χρειάζεται άμεση αναβάθμιση των υφιστάμενων μαρίνων και σίγουρα κατασκευή νέων.
  • Ιδιαίτερα για την ανάπτυξη της κρουαζιέρας, χρειάζεται και εδώ, η αναβάθμιση λιμένων, πέραν του Πειραιά, ως home porting λιμανιών κρουαζιέρας.
  • Η άρση του καμποτάζ που τόσο πολύ παλέψαμε να γίνει, ανοίγει μεγάλες προοπτικές για την κρουαζιέρα.
Απολύτως απαραίτητα βήματα στο μακροπρόθεσμο σχεδιασμό μας αποτελούν:
  •  Η αναθεώρηση του χωροταξικού σχεδιασμού για τον τουρισμό, με ξεκάθαρους κανόνες και όρους για την ανάπτυξη των τουριστικών δραστηριοτήτων σε διάφορες περιοχές της χώρας ανάλογα με τις δυνατότητες τους.
  • Η θέσπιση νέου επενδυτικού νόμου με περισσότερες τουριστικές δραστηριότητες και κίνητρα
  • Η διαμόρφωση στρατηγικής Αερομεταφορών, που θα βελτιώνει την προσβασιμότητα των προορισμών και θα επανεξετάζει το ύψος του τέλους εκσυγχρονισμού των αεροδρομίων, προκειμένου να καταστούν πιο ανταγωνιστικά.
  • Η αναβάθμιση της τουριστικής εκπαίδευσης σε ολόκληρο το φάσμα της, η οποία περιλαμβάνει και ριζικό επανασχεδιασμό του ΟΤΕΚ.
  • Παράλληλα, στοχεύουμε μέσω του ΕΣΠΑ να εξασφαλίσουμε πόρους για την επιμόρφωση των εργαζόμενων σε ξενοδοχειακές επιχειρήσεις εκτός τουριστικής περιόδου, όταν εντάσσονται στο ταμείο ανεργίας.
  • Την εξέλιξη του τουριστικού μας μοντέλου με ριζικό επανασχεδιασμό του τουριστικού μας προϊόντος. Να εξελίξουμε  δηλαδή το μοντέλο ‘ήλιος και θάλασσα’, με σκοπό τον περιορισμό της εποχικότητας του ελληνικού Τουρισμού. 
  • Αυτό συνιστά βασική προϋπόθεση, για να διευρυνθεί η τουριστική δραστηριότητα, από τους ‘μήνες αιχμής’ σε όλη τη διάρκεια του χρόνου, όπως επίσης για να τονωθεί ο εσωτερικός τουρισμός.
  • .........................
  • Είναι επιτακτική η ανάγκη μίας δυναμικής, και στοχευμένης νομοθετικής παρέμβασης, με ένα Νομοσχέδιο που θα εισάγει το νέο, εκσυγχρονισμένο και απλουστευμένο θεσμικό πλαίσιο για τον Τουρισμό. 
  • ..................................
  • Μέσα στην επόμενη διετία η Αθήνα θα πρέπει να έχει ανακάμψει.
  • Για το λόγο αυτό αναζητούμε άμεσα τη συνεργασία όλων των εμπλεκόμενων Υπουργείων – φορέων, για την πάταξη της εγκληματικότητας, την αντιμετώπιση του μεταναστευτικού, τη σταδιακή αναβάθμιση του αστικού χώρου με αναπλάσεις και αξιοποιήσεις, την κοινωνική ηρεμία με έξοδο της πρωτεύουσας από την ομηρία των διαδηλώσεων, και τέλος, για την αναθέρμανση της εμπορικής ζωής του κέντρου, που τα τελευταία δύο χρόνια είναι σε πλήρη καταστολή..
.............................

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου