To blog αυτό δημιουργήθκε σε άσχετο χρόνο και συγκέντρωσε εμπειρίες του γράφοντος από διάφορα στάδια της εκπαιδευτικής και εργασιακής του σταδιοδρομίας. Οι πληροφορίες προέρχονται από διάφορες ξενοδοχειακές, εστιατοριακές και ιντερνετικές πηγές και σκοπό έχουν να στείλουν μηνύματα, να προβληματίσουν ή να ενημερώνουν τους αναγνώστες.

Trivago: Online μάρκετινγκ ξενοδοχείων — Οδηγός εισερχόμενου μάρκετινγκ

Η ειδική στο μάρκετινγκ ξενοδοχείων Ναυσικά Μπουρμά μοιράζεται με τους ξενοδόχους τις καλύτερες πρακτικές της για μια νέα online τεχνική: το εισερχόμενο μάρκετινγκ (inbound   marketing). Όταν γίνεται όπως πρέπει, είναι ιδιαίτερα αποτελεσματικό, διότι επικεντρώνεται στην προσέλκυση των ταξιδιωτών και την ενασχόληση με αυτούς, δίνοντάς τους την ευκαιρία να πάρουν μια ενημερωμένη απόφαση για την κράτησή τους, χωρίς ωστόσο να υποτιμώνται οι γνώσεις τους και οι ικανότητες αξιολόγησής τους.


Είμαστε ήδη στα μέσα του χρόνου, πράγμα που σημαίνει ότι είναι καιρός οι μάνατζερ ξενοδοχείων να επανεξετάσουν τους επιχειρηματικούς στόχους που είχαν θέσει τον Ιανουάριο. Πρόκειται να τους επιτύχουν; Αν όχι, δεν υπάρχει λόγος ανησυχίας. Υπάρχει ακόμα χρόνος, για να αλλάξουν τα πράγματα έτσι ώστε να επιτευχθούν όλοι οι στόχοι έως το τέλος του χρόνου.

Ενσωματώνοντας ορισμένες δραστηριότητες εισερχόμενου μάρκετινγκ στη συνολική στρατηγική μάρκετινγκ ενός ξενοδοχείου, οι ξενοδόχοι χτίζουν μια ισχυρή βάση μάρκετινγκ, η οποία, ακόμα και αν χρειάζεται λίγη υπομονή, θα τους οδηγήσει σε πιο επιτυχημένα και επικερδή αποτελέσματα μακροπρόθεσμα.
Τι είναι το εισερχόμενο μάρκετινγκ;

Πριν ξεκινήσουμε, ας δούμε τι είναι το εισερχόμενο μάρκετινγκ και τι το κάνει αποτελεσματικό.

Καθώς η HubSpot είναι ένας ένθερμος υποστηρικτής του εισερχόμενου μάρκετινγκ, θα χρησιμοποιήσω τον ορισμό της για αυτό: «Το εισερχόμενο μάρκετινγκ είναι μια προσέγγιση που επικεντρώνεται στην προσέλκυση πελατών μέσω του περιεχομένου και των αλληλεπιδράσεων που είναι σχετικές και χρήσιμες, χωρίς να δημιουργούν προβλήματα … Σε αντίθεση με το εξερχόμενο μάρκετινγκ, το εισερχόμενο μάρκετινγκ δε χρειάζεται να προσπαθήσει, για να τραβήξει την προσοχή των πελατών.»

Με δυο λόγια: Αντί εσείς να πρέπει να αναζητήσετε πελάτες, το εισερχόμενο μάρκετινγκ λειτουργεί προτρέποντας τους πελάτες να αναζητήσουν το ξενοδοχείο σας.
Τι είναι σημαντικό να γνωρίζετε για το εισερχόμενο μάρκετινγκ;

Στόχος είναι να προσελκύσετε πελάτες στο ξενοδοχείο σας δίνοντάς τους τη δυνατότητα να σας προσεγγίσουν, να επικοινωνήσουν με το κατάλυμά σας και να βρουν σχετικές πληροφορίες για εσάς από μόνοι τους.

Πριν ξεκινήσετε, εντοπίστε τι είδους περιεχόμενο θα ήθελαν να βρουν στο ίντερνετ οι πιθανοί ή τωρινοί πελάτες σας. Όταν γνωρίζετε ποιο είναι το κοινό στο οποίο στοχεύετε, μπορείτε να παρέχετε το είδος του περιεχομένου που το κοινό θα βρει σχετικό και χρήσιμο, περιεχόμενο που αντικατοπτρίζει τις ανάγκες του.

Βεβαιωθείτε ότι επικεντρώνεστε στην ποιότητα και τη συνάφεια και όχι στην ποσότητα και τη συχνότητα. Και όταν διανέμετε περιεχόμενο με καμπάνιες μέσω email, να επικεντρώνεστε στους πελάτες που έχουν δώσει ήδη τη συγκατάθεσή τους να επικοινωνήσετε μαζί τους, αντί να αγοράζετε λίστες επαφών.
Καλύτερες πρακτικές εισερχόμενου μάρκετινγκ για την προσέλκυση πελατών

Υπάρχουν πολλές αποτελεσματικές προσεγγίσεις για το εισερχόμενο μάρκετινγκ και είναι πάντα καλύτερο να προσαρμόζετε τη στρατηγική ενός ξενοδοχείου στο πνεύμα και το κοινό του ξενοδοχείου. Να οι προτάσεις μου, για να ξεκινήσετε:
Πρόταση #1

Προσφέρετε ένα blog στην ιστοσελίδα του ξενοδοχείου σας. Σκεφτείτε να συμπεριλάβετε άρθρα για θέματα όπως η τοποθεσία του καταλύματός σας, κοντινά αξιοθέατα, ταξιδιωτικές δημοσιεύσεις πελατών-blogger και λίστες υποχρεώσεων (to-do lists). Αυτού του είδους το περιεχόμενο μπορεί σίγουρα να προσελκύσει ταξιδιώτες.
Πρόταση #2

Πάρτε τον έλεγχο του προφίλ του ξενοδοχείου σας σε ιστοσελίδες metasearch. Προσθέστε τις λεπτομέρειες, τις περιγραφές και τις φωτογραφίες του ξενοδοχείου σας, ώστε να διασφαλίσετε ότι όχι μόνο θα εμφανίζεστε στα αποτελέσματα αναζήτησης, αλλά και ότι στα αλήθεια θα ξεχωρίζετε, καθώς και ότι η διαδικτυακή σας παρουσία θα προσελκύει τους πιθανούς πελάτες σας.
Πρόταση #3

Να έχετε παρουσία στις ιστοσελίδες μέσων κοινωνικής δικτύωσης. Για αυτές τις πλατφόρμες προσπαθήστε να υιοθετήσετε ένα πιο ανεπίσημο ύφος και επικεντρωθείτε στις φωτογραφίες, καθώς αυτού του είδους το περιεχόμενο αναζητούν οι ταξιδιώτες στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Δώστε στους τρέχοντες πελάτες σας τη δυνατότητα να μοιραστούν και αυτοί τις φωτογραφίες τους. Και χρησιμοποιήστε αυτές τις ιστοσελίδες ως μέσα επικοινωνίας με τους πιθανούς, αλλά και τους παλιότερους πελάτες σας.
Πρόταση #4

Βελτιστοποιήστε τις τεχνικές SEO σας. Ο καλύτερος τρόπος, για να προσελκύετε πελάτες χωρίς να τους πιέζετε και να τους ενοχλείτε, είναι μέσω της επιτυχούς εφαρμογής τακτικών SEO (Search engine optimization = Βελτιστοποίηση Ιστοσελίδων για τις Μηχανές Αναζήτησης). Και η ιστοσελίδα σας και το περιεχόμενο του blog σας θα πρέπει να είναι βελτιστοποιημένα για τις μηχανές αναζήτησης!
Καλύτερες πρακτικές εισερχόμενου μάρκετινγκ για την προσέλκυση κρατήσεων

Όταν προσελκύσετε πιθανούς πελάτες στην ιστοσελίδα σας, τότε θα βρεθείτε αντιμέτωποι με την επόμενη πρόκληση: Να τους πείσετε να πραγματοποιήσουν κράτηση. Και εδώ έχω ορισμένες προτάσεις:
Πρόταση #1

Βεβαιωθείτε ότι οι φράσεις σας CTA (call to action = πρόσκληση σε δράση) είναι πολύ ευδιάκριτες, καλούν σε άμεση δράση και τραβούν την προσοχή: Η φράση «Κλείστε τώρα» είναι μια χαρακτηριστική φράση για μια ιστοσελίδα ξενοδοχείου ή για μια επιχειρηματική σελίδα στο Facebook και φέρνει αποτελέσματα.
Πρόταση #2

Παρέχετε χρήσιμες και ενδιαφέρουσες πληροφορίες στην επίσημη ιστοσελίδα του ξενοδοχείου σας: Οι τοπικές εκδηλώσεις, οι οδηγίες εύρεσης του καταλύματος με αυτοκίνητο και οι δραστηριότητες που μπορούν να κάνουν οι ταξιδιώτες στην περιοχή αποτελούν καταπληκτικές ιδέες, για να τις συμπεριλάβετε στη σελίδα σας. Και σιγουρευτείτε ότι προσφέρετε κάποιον τρόπο, ώστε οι πελάτες να μπορούν να επικοινωνήσουν μαζί σας, αλλά και να να μπορούν να πραγματοποιήσουν κράτηση στο ξενοδοχείο σας απευθείας από την ιστοσελίδα σας.
Καλύτερες πρακτικές εισερχόμενου μάρκετινγκ για τη δημιουργία αφοσιωμένων πελατών

Το εισερχόμενο μάρκετινγκ δεν είναι απλώς καλό, για να προσελκύσετε νέους πελάτες. Σας βοηθάει επίσης, ώστε να δημιουργήσετε πολύτιμες μακροχρόνιες σχέσεις με τους τωρινούς και τους προηγούμενους πελάτες σας, κάνοντάς τους να κλείνουν απευθείας σε εσάς ξανά και ξανά και καθιστώντας τους πρεσβευτές του ξενοδοχείου σας.

Κάτι το οποίο με οδηγεί στην τελευταία μου πρόταση για αυτό το άρθρο:

Συλλέξτε τα σχόλια των πελατών και προβείτε στις κατάλληλες ενέργειες. Ζητήστε από τους πελάτες να συμπληρώσουν ερωτηματολόγια, κάτι το οποίο όχι μόνο θα σας βοηθήσει να κάνετε τις υπηρεσίες σας καλύτερες, αλλά και να εξατομικεύσετε την εμπειρία των πελατών σας, καθώς και το περιεχόμενο που μοιράζεστε μέσω των δραστηριοτήτων εισερχόμενου μάρκετινγκ.

Και δώστε μεγάλη προσοχή στις online κριτικές που αφήνουν οι πελάτες σε ιστοσελίδες κριτικών, καθώς και στο online περιεχόμενο που αυτοί μοιράζονται στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, μιας και αυτά αποτελούν τα πρώτα βήματα στη διαχείριση της φήμης, η οποία είναι μια από τις πτυχές του εισερχόμενου μάρκετινγκ.

Αυτό είναι περιληπτικά το εισερχόμενο μάρκετινγκ για τα ξενοδοχεία. Το βασικό πράγμα που πρέπει να θυμάστε είναι ότι δεν κυνηγάτε τους ταξιδιώτες online, αλλά αντίθετα προσελκύετε τους ταξιδιώτες σε εσάς και τους δίνετε λόγους να επιλέξουν εσάς και όχι τους ανταγωνιστές σας. Με άλλα λόγια, επικεντρωθείτε στο να παρέχετε σχετικό, online περιεχόμενο υψηλής ποιότητας που θα επιτρέψει στους πελάτες σας να σας βρίσκουν και να κάνουν κράτηση σε εσάς τελείως μόνοι τους.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου