To blog αυτό δημιουργήθκε σε άσχετο χρόνο και συγκέντρωσε εμπειρίες του γράφοντος από διάφορα στάδια της εκπαιδευτικής και εργασιακής του σταδιοδρομίας. Οι πληροφορίες προέρχονται από διάφορες ξενοδοχειακές, εστιατοριακές και ιντερνετικές πηγές και σκοπό έχουν να στείλουν μηνύματα, να προβληματίσουν ή να ενημερώνουν τους αναγνώστες.

1. Επικοινωνία ολικού μυαλού. Εισαγωγή.

1. Επικοινωνία Ολικού Μυαλού

Το παρόν πόνημα είναι περίληψη σεμιναρίου της Team Management Consultants για την Merc Sarono που το βρήκαμε πολύ χρήσιμο για το χώρο των ξενοδοχείων που λείπει η καλή επικοινωνία μεταξύ του προσωπικού και της Διοίκησης (κατά περίπτωση) αλλά και οι γνώσεις και τεχνικές βελτίωσής της. 

Ετσι διασκευάσαμε το γραπτό περιεχόμενό του που μας πρόσφερε κάποιος δότης και προσπαθήσαμε να το προσαρμόσουμε στα δεδομένα του ξενοδοχείου και του τουρισμού γενικότερα. Στα κείμενα που ακολουθούν γίνεται προσπάθεια σύνθεσης διαφόρων απόψεων προς όφελος της βελτίωσης της ποιότητας της επικοινωνίας στους ξενοδοχειακούς χώρους με την ευρεία έννοια.


Εισαγωγή

Τι είναι το "Ολικό Μυαλό"; ή απλά το μυαλό; είναι ένα εργαλείο; είναι μια αποθήκη γνώσεων, εμπειριών, εικόνων, αποφάσεων, λογικών, αισθημάτων, συναισθημάτων, σταδίων μόρφωσης, σταδίων, κλπ σε εγρήγορση που συνεργάζονται και αντιδρούν όποτε το αποφασίσει κάποιος;. Πολλά τα ερωτήματα και ο προβληματισμός γύρω από το μυαλό και πως να το αξιοποιούμε κατάλληλα στους κύκλους που ζούμε, στο πελατειακό χώρο, στην προσωπική ανάπτυξη, στην επιχειρηματικότητα, στην διαχείριση και διοίκηση, στην επικοινωνία και τόσους άλλους τομείς της ζωή μας.

Ερεθίσματα λαμβάνουμε καθημερινά. Πως αντιδρούμε; προς τι και ποίου όφελος; Τι δυνατότητες ανταπόκρισης και προσαρμογής έχουμε στις αλλαγές του εξωτερικού μας περιβάλλοντος;

Λέει λοιπόν ο ειδικός: "Οι δυνατότητες αυτές προκύπτουν από την ικανότητα σύλληψης των εξωτερικών ερεθισμάτων, επεξεργασίας τους και παραγωγής αντιδράσεων τόσο προς το εσωτερικό, με τη μορφή ρυθμιστικών μηχανισμών (FEED BACK, ομοιοστασία) όσο και προς το εξωτερικό με τη μορφή αντιδράσεων ή απαντήσεων για ελαχιστοποίηση των συνεπειών των ερεθισμάτων. Όλο αυτό το πολύπλοκο φαινόμενο έχει αποδειχθεί ότι ελέγχεται από το μυαλό και το νευρικό σύστημα".

Το εξωτερικό περιβάλλον είναι τόσο περίπλοκο σήμερα που για να το παρακολουθήσει ένας οργανισμός και να κατορθώσει να επιβιώσει και να αναπτυχθεί πρέπει να είναι εξοπλισμένος με ένα δυναμικό μυαλό που συνεπικουρούμενο και από κάποια εξωσωματικά συστήματα να μπορεί να επιτελέσει τις παρακάτω βασικές λειτουργίες:

- Ανίχνευση περιβάλλοντος
- Αναζήτηση πληροφοριών
- Ελεγχο και διορθωτικές κινήσεις
- Λήψη αποφάσεων
- Δράση και αλλαγές

Συμπέρασμα

"Τα πάντα λοιπόν εξαρτώνται από το μυαλό των ανθρώπων της επιχείρησης και τις δυνατότητές του. Ειδικότερα η ομάδα ανθρώπων που διοικούν την επιχείρηση, οι μάνατζερς παίζουν ένα πολύ σημαντικό ρόλο στην διαμόρφωση του μυαλού της επιχείρησης (πχ ξενοδοχείου) Είναι μάλλον απλό να συνάγει κανείς ότι η συνισταμένη των εγκεφάλων των Μάνατζερ και των άλλων εργαζομένων θα αποτελέσει την κινητήρια δύναμη της κάθε επιχείρησης τη μυαλοδυναμή της".


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου