To blog αυτό δημιουργήθκε σε άσχετο χρόνο και συγκέντρωσε εμπειρίες του γράφοντος από διάφορα στάδια της εκπαιδευτικής και εργασιακής του σταδιοδρομίας. Οι πληροφορίες προέρχονται από διάφορες ξενοδοχειακές, εστιατοριακές και ιντερνετικές πηγές και σκοπό έχουν να στείλουν μηνύματα, να προβληματίσουν ή να ενημερώνουν τους αναγνώστες.

2. Το ανθρώπινο μυαλό

2. Μερικά στοιχεία:

"Το μυαλό μας είναι ένα εκπληκτικό εργαλείο, ασύλληπτης πολυπλοκότητας και τρομακτικών δυνατοτήτων. Τόσο που μερικοί αναρωτιούνται, όχι χωρίς δέος αν: το ανθρώπινο μυαλό δύναται να συλλάβει και να καταλάβει το ανθρώπινο μυαλό!


  • Αποτελείται από 100 δις νευρικά κύτταρα, τους νευρώνες.
  • Κάθε νευρώνας συνδέεται με άλλους με τις λεγόμενες συνάψεις. Καθ ένας έχει 10 εις την εικοστή ογδόη δυνατότητες συνάψεων. Αυτές οι συνδέσεις δημιουργούν τη χωρητικότητα του μυαλού: τις δυνατότητες δηλ. επεξεργασίας και αποθήκευσης πληροφοριών.
  • Ο συνολικός αριθμός των διασυνδέσεων είναι αστρονομικός: ο αριθμός 1 ακολουθούμενος από 10 εκατομμύρια χιλιόμετρα μηδενικά γραφομηχανής!!! δηλ κάπου 35 φορές η απόσταση Γης - Σελήνης. Αυτό εξηγεί κάπως την τεράστια ποικιλία των πιθανών αντιδράσεων του ανθρώπου. Η εκτίμηση έγινε από τον Ρώσο καθηγητή Pyotr Anokhine.
Ο γιατρός Dr.Roger Sperry (Βραβείο Nobel 1981) ανακάλυψε ότι τα δύο ημισφαίρια του εγκεφάλου επιτελούν διαφορετικές λειτουργίες και λειτουργούν σαν δύο διαφορετικοί εαυτοί μέσα σ' έναν.
  •  Αριστερό ημισφαίριο
  1. Αναλυτικό
  2. Γραμμικό
  3. Μαθηματικό
  4. Λογικό
  5. Ποσοτικό
  6. προγραμματισμένο
  7. Οργανωτικό
  • Δεξιό ημισφαίριο
  1. Ολιστικό
  2. Χρησιμοποιεί φαντασία
  3. Διαισθητικό
  4. Συναισθηματικό
  5. Συγκινησιακό
  6. Διανθρωπικό
  7. Εννοιολογικό
 Ο Dr. Paul McLean διατύπωσε το τριαδικό μοντέλο του εγκεφάλου. Ο εγκέφαλος αποτελείται από τρεις εγκεφάλους, σ' ένα.

  • Το αρχαιογκέφαλο που είναι ο πιό παλιός, ηλικίας πάνω από 300 εκατ.χρόνια και είναι ο ίδιος με εκείνον της σαύρας και του αλιγάτορα. Ελέγχει τα ένστικτα και κάποιες σημαντικές αυτόματες λειτουργίες όπως αναπνοή, καρδιακή λειτουργία κλ.)
  • Το Μεσαίο εγκέφαλο ή παλαιοθηλαστικό εγκέφαλο. Αυτό το μέρος αναπτύχθηκε πριν 200-300 εκατ. χρόνια. Είναι το ίδιο με τον εγκέφαλο κατώτερων θηλαστικών όπως ο αρουραίος, οι λαγοί, τα άλογα. Συγκίνηση, μνήμη, ευχαρίστηση, μάθηση, έλεγχος του αυτόνομου νευρικού συστήματος είναι μερικές από τις λειτουργίες του.
  • Το ανώτερο μέρος, ο σκούφος που καλύπτει τα άλλα δύο είναι ο νεοεγκέφαλος. Είναι το πιό νέο κομμάτι, που ανααπτύχθηκε ταχύτατα τα τελευταία 1.000.000 χρόνια. Ομιλία, σκέψη, φαντασία, πολιτισμένες πράξεις, επεξεργασία εννοιών, είναι μερικά από τα χαρακτηριστικά κέντρα αυτού του τμήματος. Δύο ημισφαίρια λοιπόν και τρία μέρη.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου