To blog αυτό δημιουργήθκε σε άσχετο χρόνο και συγκέντρωσε εμπειρίες του γράφοντος από διάφορα στάδια της εκπαιδευτικής και εργασιακής του σταδιοδρομίας. Οι πληροφορίες προέρχονται από διάφορες ξενοδοχειακές, εστιατοριακές και ιντερνετικές πηγές και σκοπό έχουν να στείλουν μηνύματα, να προβληματίσουν ή να ενημερώνουν τους αναγνώστες.

Στολισμός εστιατορίου συμβουλές

Η διακόσμηση μιας αιθούσης εστιατορίου με άνθη, γλάστρες βάζα, φύλλα δεν αποτελεί νεωτερισμό στην εστιατοριακή τέχνη. Συνηθίζεται πολύ να στολίζουμε τους χώρους των banquets και  των δεξιώσεων. Η διακόσμηση είναι  σημαντικό στοιχείο στην καθημερινή εικόνα του εστιατορίου. Μια ζαρντινιέρα ή ένα μπουκέτο αν είναι όμορφα φτιαγμένα δημιουργούν ατμόσφαιρα άνεσης σε τόπους που συναντώνται άνθρωποι. Τόσο στα παραδοσιακά εστιατόρια όσο και στα εστιατόρια των επιχειρήσεων το λουλούδι δημιουργεί ευχάριστο  και οικογενειακό περιβάλλον.

Διαθέστε ένα ειδικό χώρο που να αερίζεται και να φωτίζεται καλά με φυσικό φως για να τοποθετείτε τα άνθη σας και τα σχετικά υλικά. (Βάσεις,κάνιστρα, βάζα κλπ).


Βασικός εξοπλισμός:

Ψαλίδες διάφορες Διάφορα  σύρματα  για την στήριξη και διεύθυνση φυτών. Διάφορες κορδέλες
Διάφορα μικρά εργαλεία και υλικά όπως κουβάδες, μαχαίρια, αλουμινόχαρτο, γλαστράκια, καλάθια,
φαγιάνς κλπ. Ο συνθετικός αφρός  (μός) λύνει προβλήματα υποστήριξης. Είναι ιδανικός για  κέντρο τραπεζιού και μπουζουάρ. Θέλει λίγο μούσκεμα δύο ώρες πρίν τον χρησιμοποιήσετε.
Πηλός. Το πίκ-φλέρ Τα κορνέ για διάφορες κατασκευές. Τα βάζα διακρίνονται σε κλασσικά (από κρύσταλλο, πορσελάνη, feience, επαργυρωμένο μέταλλο ή άργυρο) και τα μοντέρνα από γυαλί, μέταλλο, κεραμικό, ή πλαστικό). Τα διάφορα δοχεία, διάφορα αντικείμενα ανάλογα και με το χώρο. Βαρελάκια, κάρο, στίβλα,  παλιά σίδερα, παλιές σουπιέρες, καλάθια.

Προσωπικό

Τις περισσότερες φορές αναθέτουμε σε ένα ειδικό την όλη διακόσμηση μιας αιθούσης που προορίζεται για μιά εκδήλωση ή συνάπτουμε ένα συμβόλαιο με ένα επαγγελματία για μια  χρονική περίοδο. Εάν πρόκειται για ένα εστιατόριο ξενοδοχείου η γκουβενάντ αναλαμβάνει την διακόσμηση σε πολλές περιπτώσεις. Η δουλειά όπως αυτή επιφυλάσσεται  και για εθελοντές με πολύ θέληση και γούστο και φαντασία. Ο  maitre d' hotel, ο chef de rang  ή κάποιος από τους βοηθούς κατά περίπτωση αναλαμβάνουν τον τομέα αυτό. Λογικό είναι εφ' όσον δεν απευθυνόμαστε σε κάποιο εξωτερικό συνεργάτη να κρατάμε χαμηλά το κόστος της διακόσμησης. Καθημερινά άλλωστε έχουμε την δυνατότητα να πραγματοποιούμε αλλαγές ανάλογα με τις ανάγκες μας και τις νέες συνθήκες.

8 συμβουλές :
  1. Διατηρείστε την αναγκαία υγρασία με ράντισμα ή πότισμα ανάλογα την περίπτωση.
  2. Διατηρείστε το ύψος του νερού σε κανονικό επίπεδο.
  3. Σκουπίστε συχνά τα φύλλα με ένα βρεμένο σφουγγαράκι.
  4.  Αφαιρέστε χαλασμένα φύλλα και άνθη.
  5. Αντικαταστήστε μαραμένα ή χαλασμένα άνθη.
  6. Σας προτείνουμε να προσθέτετε καθημερινώς νεράκι μέχρι τα χείλη του βάζου ή το μούλιασμα του αφρού.
  7.  Να φρεσκάρετε το νερό των βάζων με παγάκια ή να υγραίνετε την ατμόσφαιρα εάν κάνει πολύ ζέστη.
  8. Να αποφεύγετε να τοποθετείτε τα λουλουδάκια σε ρεύματα αέρος ή κοντά σε aircondion, καλοριφέρ κλπ.
Ο ειδικός προειδοποιεί: Οι ανωτέρω συμβουλές προστατεύουν   τη ζωή  και την αίγλη των λουλουδιών

Ανθοδιακόσμηση,  φυτοδιακόσμηση.


Θα πάρετε υπ' όψιν σας την εποχιακή παραγωγή λουλουδιών ακόμα και άν μπορείτε να εξασφαλίσετε οποιαδήποτε  εποχή του έτους ό,τι θέλετε . Αυτό θα σας βοηθήσει να μειώσετε το κόστος των αγορών. Ο τομέας τώρα της ανθοδιακόσμησης είναι απέραντος. Πέρα από τα λουλούδια σκεφτείτε  τα ανθισμένα κλωνάρια διακοσμητικών φυτών (forsynthia, cognassier  Ιαπωνίας, aubepine,) καθώς και δένδρων  (κερασιάς, μηλιάς, αμυγδαλιάς, κλπ) ή ανθισμένων θάμνων Ενας συνδυασμός λουλουδιών ή φυτών δεν πρέπει να είναι μονότονος. Οι ζαρντινιέρες εξυπηρετούν στον διαχωρισμό χώρων. Για γωνίες αιθουσών προτιμάτε ψηλά ή αναριχώμενα φυτά (γιούκα πχ). Σπάστε μία ανθοκατασκευή με βάση το πράσινο (χρυσάνθεμα, μπαβάρια)  με ζέρμπερες και τριαντάφυλλα). Στα φρέσκα λουλούδια για τόνωση αρώματος και χρώματος μπορείτε να προσθέσετε άρωμα και σπρέϋ.

Φρούτα και λαχανικά.

Πολλές φορές συμπληρώνουν την διακόσμηση ή  την συγκροτούν κατ΄ αποκλειστικότητα. Από τα αναλώσιμα  φρούτα τα εξωτικά όπως ο ανανάς, οι μπανάνες καθώς και φρούτα εποχής της χώρας μας (πορτοκάλια, λεμόνια, σταφύλια, αμύγδαλα, καρύδια κλπ) είναι πολύ κατάλληλα. Από τα λαχανικά χρησιμοποιείστε τις μελιτζάνες, τα κολοκυθάκια, το λάχανο, τα χόρτα, τα κρεμμύδια, τα σκόρδα κλπ.

Νατουραλιζέ, αποξηραμένα, πολυεστερικά, συλικονούχα,πλαστικά ή υφασμάτινα.
Το χειμώνα οι τιμές των φρέσκων λουλουδιών πετάν στα ύψη, ιδιαίτερα τις μέρες των γιορτών.Το καλοκαίρι φτηναίνουν Μην διστάζετε λοιπόν να τα αντικαταστήσετε με ψεύτικα, νατουραλιζέ ή αποξηραμένα. Τα αποξηραμένα παίρνουν και άρωμα και σπρέυ (λάκ) για ζωντάνια χρώμα κλπ. Διαρκούν απεριόριστα ανάλογα με την ποιότητα και τις επιλογές που έχετε κάνει. Τα καλά υφασμάτινα διαρκούν, δεν καταστρέφονται.Τα νατουραλιζέ είναι φρέσκα λουλούδια στα οποία έχουν αντικαταστήσει το χυμό με ένα χημικό προϊόν. Από τα ξηρά χρησιμοποιείστε στάχυα, τριαντάφυλλα και  διάφορα granimees. Τέλος είναι προτιμότερα τα ψεύτικα από πολυεστέρα παρά τα πλαστικά. Τα τελευταία αλλοιώνονται. Τέλος στην διακόσμησή σας μπορείτε να συμπεριλάβετε κορμούς κλιμάτων, φλούδες κορμών δέντρων, κοχύλια, θαλασσινούς αστερίσκους αμφορείς, λινάτσα, απογυμνωμένα κλαδιά, σκέτα κλαδιά, σπασμένο γυαλί με φως, και ό,τι άλλο πρωτότυπο φανταστείτε.

Προσοχή!

  • Υποδεχτείτε  τα λουλούδια και  μιλήστε τους θα σας καταλάβουν!
  • Τοποθετείστε τα μέσα σε δοχεία με νερό ανάλογα με το ύψος των στελεχών (κλωναριών) τους. Αφαιρέστε  με όμορφο τρόπο τα ακατάλληλα πέταλλα και φύλλα και καθαρίστε το κάτω μέρος του στελέχους ώστε να αποφύγετε τυχόν μόλυνση του βάζου από  μικρόβια που βρίσκονται σ΄ αυτό το μέρος.
  • Προκειμένου για τριαντάφυλλα αφαιρέστε τις βελόνες του μέρους του στελέχους που βρίσκεται μέσα στο νερό. Μην πετάτε τα φύλλα που πέφτουν κατά την τοποθέτηση γιατί σίγουρα θα χρειαστούν για την δημιουργία  ενός μπουκέτου ή κάπου αλλού.
  • Ταξεινομήστε λουλούδια και φυλλώματα ανάλογα με το μήκος των στελεχών τους. Μην ξεχνάτε να ξανακόβετε λίγο τις άκρες των στελεχών, ή τις γυμνώνετε λίγο πρίν τις τοποθετήσετε μέσα στο νερό για 6 έως 48 ώρες.
  • Ποτίστε τα λουλουδάκια σας κάθε πρωί, μην τα πνίγετε στο νερό. Αν τα βάζετε σε βάζο αλλάχτε το νερό κάθε πρωί.
  • Χρησιμοποιείστε πηλό (ξηρένεται και πετρώνει) ή πέτρες για να στηρίξετε ψέφτικες κατασκευές, μουσλί για κάλυψη.
  • Τα μακρυά κλωνάρια. Σχίστε τα σε σχήμα σταυρού  ή λιώστε το κάτω άκρα 2 ή 3 cm.
  • Τα ιθμώδη θα πρέπει να κόβονται με το χέρι (χρυσάνθεμο, ζέρμπερα) και τα ξυλώδη με το ψαλίδι λοξά (γιατί έτσι εξασφαλίζεται μεγαλύτερη επιφάνεια επαφής με το νερό).
  • Τα ιθμώδη πολλές φορές αποροφούν  μεγάλη ποσότητα νερού και κρεμάνε στη κορυφή. Θα χρειαστεί να βγούν από το βάζο να βουτυχτούν τα κλωνάρια σε ζεστό νερό, μετά σε κρύο και να "κοκαλώσει" το άνθος.
  • Τα λουλούδια είναι προτιμώτερο να τα ραντίζετε  παρά να τα ποτίζετε.
  • Μην αφήνετε φύλλα μέσα στο νερό, σαπίζουν και μυρίζουν.
  • Η καλύτερη γλάστρα είναι από κεραμικό γιατί το φυτό αναπνέει. Δεν αντέχει όμως στο χρόνο γιατί ανοίγει και σκάει. Το πλαστικό αντιθέτως είναι ανθεκτικό και οικονομικό
Ιδέες

  • Ωραία κατασκευή γίνονται τα άνθη της μικρής και μεγάλης ορχιδέας.
  • Υπάρχουν εισαγώμενα αποξηραμένα είδη  όπως ο "Πρωτέας" ο "Αχιλλέας", νούφαρο που κάνουν πρωτότυπες συνθέσεις.
  • Μπορείτε να διαλέξετε τα καλύτερα συνθετικά από κάποια μαγαζιά και να κατασκευάσετε μια ανθοδέσμη - ακριβή μεν αλλά καλή και διαρκείας. Τα συνθετικά σήμερα προσεγγίζουν σχεδόν απόλυτα τα φυσικά και αποδίδουν σωστό χρώμα.
  • Υπάρχουν και λουλούδια που κάνουν για το σκοτάδι, όπως το αγλαόναιμα -μακρυά ανοικτοπράσσινα φύλλα-
Ο Pierre Gagnaire 55 θέσεων εστιατοριο

  • Μοντέρνο decor
  • Από σύγχρονους καλλιτέχνες.
  • Αρμονία  αυθεντικής αρχιτεκτονικής  με τη σύγχρονη τέχνη.
  • Lieu creatif sans references/Δημιουργικός χώρος άνευ συστάσεων.
  • Συνύπαρξη γυαλιού και  χλωμού άσπρου χρώματος.
  • Nappes blanches et vaisselle traditionelle/Ασπρα τραπεζομάνδηλα και παραδοσιακά πιάτα.
  • Version moderne de la table d' hote/Η μοντέρνα έκδοση του "τάμπλ ντ'οτ".
  • Είπε ο ειδικός Planet Hollywood ou Restaurant mussee  ou  'cantine de stars"
  •  Γνήσια κουζίνα και συνεχής έρευνα για  νέα προϊόντα.
  • Δυναμικότητα: 220 καθίσματα.
  • Πελατεία: Εύποροι νέοι.
  • Οπου οι mortels ανακατεύονται με τα μεγάλα ονόματα της έβδομης τέχνης και κάνουν υπομονή 2,1/2 ώρες για να σερβιριστούν.
  • Κόστος κατασκευής: 15 εκατ. δολλάρια.
  • Έμπνευση: Ο μύθος του Ηοllywood.
  • Διαθέτει: Αίθουσα προβολών.
  • Decor
  • Tο cyborg του Terminator.
  • To μπικίνι της Μαντόνα.
  • Το μαχαίρι του φίλμ "Psychose"
  • To φόρεμα χορού της Marilin Monroe.
  • Μenu
  • Assortiment des specialites californiennes/Ποικιλία από σπεσιαλιτέ Καλιφόρνιας.
  • Hamburgers au filet de dinte/Χάμπουργερ με φιλέτο γαλοπούλας.
  • Pizzas creoles/Πίτσα.
  • Salades new age/Σαλάτες νέας εποχής.
  • Sandwich vegetariens/Σάντουϊτσ για χορτοφάγους.
  • postrio
  • Puck (διάσημος chef και ιδιοκτήτης   εστιατορίων)
Τι λέει ο Pat Kuleto (αρχιτέκτονας   διακοσμητής εστιατορίων)

  • "To εστιατόριο πρέπει να μεταφέρει τούς θαμώνες  μακρυά από την καθημερινότητα της ζωής".
  • "Οι αρχιτεκτονικές ιδέες πρέπει να είναι παράλληλες με τις ιδέες για την διατροφή".
  • "Αυθετικά, φυσικά υλικά και άνθρωποι με γούστο δημιιουργούν  μοναδικές διακοσμήσεις".
  • "Οταν ένα άθλιο σκοτεινό μπάρ με μια πληκτική τραπεζαρία  και μια σειρά από δωμάτια γίνεται εστιατόριο, ή κάτι έξω από τα καθιερωμένα".
  • "Πρέπει κάποιος να μπορεί να βλέπει μέσα από τους τοίχους του κτιρίου για να φανταστεί με ποιό τρόπο δένονται οι χώροι μεταξύ τους", Kuleto.
  • Ερωτ.: Πως θα κατεβάσετε το ταβάνι  πιό χαμηλά;
  • Απαντ.: Φτείχνοντας ένα ημιόροφο.
  • Ερωτ.:Πως θα εμποδίσετε τον καπνό να φτάσει στα υψηλότερα σημεία;
  • Απαντ.: Περιορίζετε στα σημεία εκείνα το κάπνισμα με  "NO SMOKING AREA".
  • Ερωτ.: Πως θα κάνετε τα μάτια όλων να καρφωθούν επάνω σας;
  •  Απαντ.: Εάν ντυθείτε προσεκτικά και ανέβετε  ή κατέβετε ένα-'ενα τα 16  σκαλοπάτια της σκάλας βρίσκεται  στη μέση της τραπεζαρίας!
  • Ερωτ.: Πως θα λύσετε ένα πρόβλημα;   
  •  Απαντ. Μετατρέψετέτο σε ουσιαστικό πλεονέκτημα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου